رساله دکتری آخرین محل است که دانشجوی دانشجوی دکتری باید پشت سر بگذارد تا بتواند مدرک دکتری خود را دریافت کنند. رساله دکتری مانند پایان نامه است که دانشجو در مقطع تحصیلی دکتری بر روی یک موضوع، پژوهش و تحقیق می کند و نتایج کار خود را تحت عنوان رساله دکتری ارائه میدهد. شاید شما هم بگویید که پایان نامه و رساله چه فرقی دارد در واقع پایان نامه برای دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد استفاده میشود و رساله مخصوص دوره دکتری است. با ما همراه باشید تا صفر تا صد و مراحل نوشتن رساله دکتری را به شما آموزش بدهیم.
راهنمای نوشتن رساله دکتری
نوشتن رساله دکتری با نوشتن پایان نامه تفاوت هایی دارد که اگر دانشجو با آن آشنا باشد ممکن است که دچار سردرگمی شود و نتواند یک رساله دکتری خوب را بنویسد و تحویل دهد. برای نوشتن یک رساله دکتری موفق باید نقشه و یک مسیر را برای خود ترسیم کرد تا با دنبال کردن آن به موفقیت برسید با ما همراه باشید تا مراحل نوشتن رساله دکتری را برای شما شرح دهیم.
انتخاب موضوع رساله دکتری
انتخاب موضوع اولین و مهمترین گام در نوشتن رساله دکتری است انتخاب موضوع باید با دقت و وسواس زیادی صورت میگیرد موضوع انتخاب میشود. موضوع باید جدید و تازه باشد و قبل از آن مقاله یا پایان نامه ای در آن زمینه کار نشده باشد. برای انتخاب یک موضوع بهتر است که حتماً با استاد راهنمای خود مشورت کنید زیرا استاد راهنما از تجربه و علم بیشتری نسبت به دانشجو برخوردار است و همچنین بر روند کاری رساله ها و کارهای علمی روز دنیا اشرافیت دارد. بنابراین توصیه های استاد راهنمای خود را هنگام انتخاب موضوع جدی بگیرید.
نوشتن پروپوزال دکتری
بعد از اینکه موضوع انتخاب کردید و با استاد راهنمای خود به توافق کلی رسید نوبت به نوشتن پروپوزال می باشد. پروپوزال به طور کلی شامل اهداف رساله بیان مسئله تاریخچه ثابت تحقیق و طرح روش جدید می باشد. بعد از اینکه پروپوزال نوشته شد و به تایید استاد راهنما و دفتر تحصیلات تکمیلی دانشکده درآمد، دانشجو میتواند کارهای تحقیقاتی خود را آغاز کند و و سپس اقدام به نگارش رساله دکترا کند نگارش رساله دکتری بسیار مهم است که باید بر اساس چارچوب و قوانین کلی که توسط دانشگاه ارائه میشود، نوشته شود. در ادامه با ما همراه باشید تا یک راهنمای کلی از مراحل نوشتن رساله دکتری را برای شما شرح دهیم
اولین صفحات رساله دکتری
- بعد از اولین صفحه سفید سمت جلد فارسی رساله باید عبارت بسم الله الرحمن الرحیم در وسط صفحه و به صورت ساده و بدون هیچگونه کادربندی و تزئینات خاصی قرار بگیرد.
- صفحه بعدی رساله باید تمام مواردی را که بر روی جلد آن درج شده است را در این صفحه دوباره نوشته شود.
- برگه بعد از رساله دکتری به منشور اخلاق معروف می باشد. که در این برگه دانشجو متعهد می شود که تمامی اصول علمی و اخلاقی را با توجه به چارچوب های دانشگاه رعایت کند.
- صفحه بعدی رساله دکتری شامل صفحه تاییدیه هیات داوران به زبان فارسی است، که تصویب نامه با امضای استاد راهنما و استاد مشاور در این صفحه قرار دارد.
- صفحات بعدی رساله دکتری به ترتیب شامل صفحه تقدیم و سپاس گذاری است. دانشجو می تواند در این صفحات پایان نامه خود را به افرادی که دوست دارد تقدیم کند و در صفحه بعدی نیز از افرادی که در راه انجام این رساله به او کمک کرده اند تشکر و سپاس گذاری کند.
- در صفحه بعد نوبت به فهرست مطالب می رسد. فهرست مطالب شامل؛ چکیده، عنوان فصل ها و زیر عنوان ها، فهرست منابع و پیوست ها می باشد.
- در بسیاری از پایان نامه ها از شکل ها و جدول ها برای بررسی دقیق تر موضوع و مقایسه ها استفاده می شود. در صورتی که پایان نامه دارای شکل یا جدول باشد باید در دو صفحه بعدی ایتدا فهرست شکل ها که شامل عنوان و شماره شکل، نمودار، عکس و یا نقشه نوشته شود. و در صفحه بعدی باید فهرست جداول به همراه عنوان و شماره جدول ذکر شود.
- در ادامه نوبت به بخش چکیده می رسد. در بخش چکیده دانشجو باید خلاصه ای از رساله خود به صورت مختصر و مفید بنویسد. تعداد کلماتی که برای یک چکیده استفاده می شود در حدود 250 تا 300 کلمه می باشد که باید در یک پاراگراف نوشته شود. در چکیده باید از اهمیت این تحقیقات، روش پژوهش و نتایج به دست آمده به صورت کاملا خلاصه و واضح توضیح داده شود. باید به این نکته نیز دقت کرد که در انتهای بخش چکیده باید کلمات کلیدی یا واژه های کلیدی و پر تکرار رساله نوشته شود. تعداد واژه های کلیدی مورد نیاز 4 تا 6 عدد می باشد.
بررسی فصل های رساله دکتری
همانطور که گفته شد با توجه به نوع دانشگاه و رشته دانشجو ممکن است فصل ها و تعداد آن ها تغییر کند. اما به طور کلی یک رساله دکتری شامل 5 فصل اصلی است. که در ادامه به بررسی این فصل های خواهیم پرداخت.
فصل اول رساله دکتری: کلیات تحقیق
فصل اول رساله دکتری شامل بخش های مهم و گوناگونی است که مهم ترین آن بیان مسئله و چرایی انتخاب این موضوع برای انجام رساله می باشد. در واقع در فصل اول موضوع رساله مورد بحث و نقد قرار می گیرد و دلیل اینکه این موضوع انتخاب شده است، بررسی می شود. فصل اول در ابتدا با بیان مسئله شروع می شود و در پایان به هدف از این تحقیق ختم می شود. در فصل اول باید اهدافی که نوشته می شود مرتبط و هماهنگ با موضوع باشد و در ادامه فصل نیز می توان پیش بینی ها و فرضیه های مرتبط با موضوع ارائه شود.
فصل دوم رساله دکتری: مبانی تحقیق
فصل دوم رساله دکتری از چهار بخش تشکیل شده است. شامل مقدمه، مبانی تئوری، پیشینه و مدل مفهومی می باشد. در بخش مقدمه رساله در این فصل باید جنبه های مختلف پژوهش نوشته شود. دانشجو باید در این قسمت تمامی پیشرفت تحقیقاتی خود و کارهایی که جهت جمع آوری اطلاعات انجام شده است، درج شود. در قسمت مبانی تئوری دانشجو باید تعاریف لغوی واژگان کلیدی را انجام دهد و همچنین تئوری های مرتبط و تخصصی ارائه شود. در قسمت پیشینه دانشجو باید کارهای علمی که در گذشته و مرتبط با موضوع انجام شده است را بنویسد. و در بخش آخر فصل دوم باید مدل مفهومی یا مفاهیم مرتبط با هم را ارائه دهد.
فصل سوم رساله دکتری: مواد و روش تحقیق
در فصل سوم باید دانشجو از روش پژوهش خود خود را بیان کند. در این قسمت باید موادی که در این پژوهش استفاده شده، محیط، نمونه پژوهشی روش نمونه گیری و روش محاسبه خود را با جزئیات و به صورت دقیق بیان کند.
فصل چهارم رساله دکتری: نتایج تحقیق
در فصل چهارم دانشجو باید تمامی اطلاعاتی را که در مسیر پژوهشی خود به دست آورده است اعم از جداول، نمودار ها و بخش نوشتاری خود را به طور کامل بیان کند. در این بخش باید دانشجو یافته های علمی خود را بیان کند و نه اینکه آن ها را تفسیر کند، بنابراین باید اطلاعاتی که ارائه می شود بر اساس یک روند منطقی بیان شود و جملاتی که به کار برده می شود ساده، قابل فهم باشد.
فصل پنجم رساله دکتری: بحث و نتیجه گیری
در این فصل دانشجو باید نتایجی را که از تحقیقات خود را به دست آورده است را با نتایج دیگر محققین مقایسه کند. و سپس با دلایل علمی و منطقی درباره این موضوعات بحث و مقایسه کند. باید به این نکته توجه شود که تمامی نتایجی که در فصل مورد تفسیر و بررسی قرار می گیرد در فصل چهارم از آن ها صحبت شده باشد. بعد از اینکه نتیجه گیری صورت گرفت می توان پیشنهاداتی که را برای ارائه تحقیقاتی در آینده انجام شود.
فهرست منابع
در قسمت فهرست و منابع دانشجو باید از تمامی منابعی که برای تحقیقات خود استفاده کرده است را نام ببرد. قسمت ارجاع باید به این صورت باشد که ابتدا خانوادگی نویسنده یا نویسندگان، و سال نشر اثر نوشته شود. نام نویسندگانی که به صورت فارسی نوشته شود و نام لاتین آن ها نیز در پاورقی ذکر گردد.
واژه نامه، چکیده و صفحه عنوان به زبان انگلیسی
در قسمت واژه نامه باید عبارات علمی و فنی که در رساله دکتری به کار رفته است را باید در انتهای رساله به صورت فارسی و انگلیسی اضافه شود. ترتیب نوشتن واژه نامه باید به ترتیب حرف فارسی و انگلیسی نوشته شود. در صفحات بعد نیز باید چکیده و صفحه عنوان رساله به صورت انگلیسی نوشته شود. عنوانی که به انگلیسی نوشته می شود کاملا باید معادل نمونه فارسی آن باشد. نکته ای که باید به آن دقت شود این است که تاریخ و ماه و سالی که در انتهای رساله دکتری نوشته می شود به صورت ماه میلادی باشد.
در این مقاله ما به صورت کلی مراحلی که یک دانشجوی دکتری برای نوشتن رساله دکتری خود باید انجام دهد را نوشتیم، امیداوریم که این مطالب برای شما مفید بوده است و شما را در راه نوشتن رساله دکتری یاری دهد.
شما می توانید درخواست خود را برای انجام پایان نامه ارشد ، انجام پایان نامه دکتری ، انجام پروپوزال ، انجام مقاله و… به موسسه پایان نامه جو ارائه نمایید تا کارشناسان ما آن را به دقت بررسی کرده و درباره نحوه انجام، شرایط و مدت زمان انجام و هزینه آن با شما تماس حاصل نمایند و نکات لازم را برای شما بیان نمایند. همچنین شما می توانید با شماره تماس 09352458540 – 02155667116 یا از طریق واتساپ موبایل – واتساپ دسکتاپ و یا تلگرام با ما در ارتباط باشید.
بدون دیدگاه