چگونه پایان نامه بنویسیم؟
دانشجویانی که در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا مشغول به تحصیل هستند، برای فارغ التحصیل شدن و به اتمام رساندن تحصیلات خود باید پایان نامه ای را ارائه داده و از آن دفاع کنند. در واقع پایان نامه یک درس چند واحدی است که گذراندن آن برای دریافت مدرک الزامی است. پایان نامه داری فرمت مخصوصی است که البته این فرمت در دانشگاه های مختلف، متفاوت است و نیاز است تا هر فرد بسته به دانشگاهی که در آن تحصیل می کند، فرمت پایان نامه خود را انتخاب و بر اساس آن نوشتن را انجام دهد. پایان نامه باید به گونه ای نوشته شود که نظر داوران و اساتید حاضر در جلسه دفاع را جلب نموده و در نهایت به دریافت نمره ای خوب منجر گردد.
در صورتی که پایان نامه به خوبی و بر طبق اصول نوشته شود می توان از آن برای نوشتن مقالات معتبر علمی نیز استفاده کرد و آن را به ژورنال های مختلف ارسال نمود. اما نوشتن پایان نامه اصول و قواعد خاصی داشته که برای پذیرفته شدن آن توسط دانشگاه و اساتید باید این اصول به طور کامل رعایت گردند. در ادامه ما به نحوه نوشتن پایان نامه و راهنمای کامل نوشتن تز و رساله کارشناسی ارشد و دکتری پرداخته ایم.
شما می توانید درخواست خود را برای انجام پایان نامه ارشد ، انجام پایان نامه دکتری ، انجام پروپوزال ، انجام مقاله ، انجام پروژه spss و… به موسسه پایان نامه جو ارائه نمایید تا کارشناسان ما آن را به دقت بررسی کرده و درباره نحوه انجام، شرایط و مدت زمان انجام و هزینه آن با شما تماس حاصل نمایند و نکات لازم را برای شما بیان نمایند. همچنین شما می توانید با شماره تماس 09352458540 – 02155667116 یا از طریق واتساپ موبایل – واتساپ دسکتاپ و یا تلگرام با ما در ارتباط باشید.
اهمیت نوشتن یک پایان نامه خوب
پایان نامه در واقع یک پژوهش علمی است که ممکن است افراد زیادی آن را خوانده و از اطلاعات موجود در آن استفاده نمایند. در هر رشته ای که باشید نوشتن پایان نامه و خواندن آن توسط سایر افراد می تواند اطلاعات مهم و مفیدی را برای افراد در همان رشته یا سایر رشته ها در اختیار قرار دهد. وجود پایان نامه باعث می شود تا سایر محققین دیگر بر روی موضوعات تکراری کار نکرده و در نتیجه روش های مختلف علمی توسط دانشجویان مختلف امتحان شود.
انتخاب موضوع پایان نامه اهمیت زیادی داشته و موضوع مناسب می تواند به یک ابداع و اکتشاف جدید کمک نماید. به علاوه در صورتی که پایان نامه دارای ساختار و متن مناسبی باشد می توان از آن برای نوشتن مقالات معتبر ISI استفاده نمود.
مراحل کامل نوشتن پایان نامه
نگارش پایان نامه کار راحتی نیست و باید با کمک استاد راهنما و مشاوره هایی که وی می دهد نگارش صورت گیرد. مراحل مختلفی باید طی گردد تا در نهایت یک پایان نامه بدون ایراد و مورد قبول اساتید داور و مشاور قرار بگیرد. در زیر به مراحل مختلف نگارش پایان نامه از ابتدا تا انتها اشاره شده است.
انتخاب کردن موضوع پایان نامه
انتخاب موضوع پایان نامه چه در مقطع ارشد و چه دکترا از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در صورتی که موضوع به درستی انتخاب نگردد، امکان موفقیت تا انتها نیز وجود نخواهد داشت. برای انتخاب موضوع در ابتدا باید با استاد راهنمای خود مشورت های لازم را به عمل آورد. در صورتی که به موضوع خاصی علاقمند هستید نیاز است تا ا همان ابتدا استادی را انتخاب کنید که در حوزه علایق شما کار کرده و پایان نامه ها و مقالاتی در آن زمینه داشته باشد.
اولین گام در مرحله انتخاب موضوع پایان نامه، علاقه شخصی فرد است که می تواند وی را در ادامه مسیر همراه نماید. موضوع انتخاب شده نباید تکراری باشد و تا کنون کاری بر روی آن انجام نشده باشد. موضوع انتخابی باید از نوآوری و خلاقیت برخوردار بوده و به یک سوال علمی که در حال حاضر وجود دارد پاسخ دهد. علاوه بر آن باید موضوع انتخابی بر اساس نیاز جامعه بوده و در مسیر حل مشکلات جامعه حرکت نماید. گاهی اوقات بسته به این که دانشجو در چه شهری تحصیل می کند، موضوع پایان نامه وی متناسب با نیازهای شهر مورد نظر انتخاب می گردد.
انجام تحقیقات و انتخاب منابع معتبر
برای نوشتن پایان نامه پس از انتخاب موضوع، نکته ای که اهمیت دارد، استفاده از منابعی است که از اعتبار بالایی برخوردار باشند. تمام مطالبی که در پایان نامه ذکر می گردد باید همراه با یک رفرنس معتبر بوده و مشخصات منبع در پایان تز نیز بر طبق فرمت درخواستی دانشگاه ذکر گردد.
برای انتخاب منابع، نیاز است در حوزه کاری خود تحقیقات زیادی را به عمل آورد و از پایگاه های جستجویی که در حوزه موضوع مورد نظر کار می کنند استفاده نمود. مقالات و کتاب های فارسی و انگلیسی باید مورد بررسی قرار گرفته و در پایان نامه ارجاع داده شوند.
در فصلی از پایان نامه باید کارها و تحقیقاتی که در گذشته توسط افراد دیگر انجام گرفته اند، نوشته شده و منابع آنها نیز در انتها ذکر گردد. با مطالعه مقالات و منابع معتبر، دانشجو یک دید کلی نسبت به موضوع و کارهای انجام گرفته در حول محور آن پیدا کرده و قادر به نگارش بهتر در حوزه کاری خود خواهد بود.
انجام کارهای عملی در صورت نیاز
در صورتی که در رشته های فنی تحصیل می کنید نیاز است تا کارهای عملی مربوط به موضوع خود را انجام داده و اطلاعات و دیتاهای مختلفی را جمع آوری نمایید. گاهی نیاز به صرف وقت زیادی برای انجام آزمایش های مختلف می باشد و نیاز است تا آزمون و خطاهای مختلفی توسط دانشجو انجام گیرد تا در نهایت به یک نتیجه کلی دست یابد. طراحی نمودارها و جداول برای خوانایی و تحلیل بهتر داده ها در پایان نامه مورد نیاز است. برای این کار نیاز است تا در word و excel نمودارهای مورد نظر را رسم کرد و در نهایت در فصل آخر پایان نامه آنها را وارد کرد.
بررسی فصل های مختلف پایان نامه
هر پایان نامه شامل چند فصل مختلف است که در هر فصل موارد و نکات متعددی بیان می گردد. بسته به نوع رشته و دانشگاه تعداد این فصل ها متفاوت بوده و در هر فصل زیرشاخه های مختلفی نیز به چشم می خورد.
به طور کلی هر پایان نامه شامل 5 فصل است که شامل موارد زیر می گردد:
- فصل اول: مقدمه
- فصل دوم: تاریخچه ای از کارهای صورت گرفته در گذشته
- فصل سوم: ایده ها و مدل های تحقیق و پژوهش
- فصل چهارم: نتایج تحقیق و ارائه دیتاها
- فصل پنجم: نتیجه گیری تحقیق
ممکن است در برخی فرمت های پایان نامه فصل چهارم و پنجم با هم تلفیق شده و پایان نامه شامل 4 فصل گردد. در صورتی که در رشته ای فنی تحصیل می کنید نیاز است تا در فصل سوم از متریال ها و دستگاه هایی که استفاده کرده اید نیز نام برده و آنها را به طور کامل معرفی نمایید.
در ادامه به معرفی تک تک این فصول خواهیم پرداخت.
فصل اول پایان نامه؛ مقدمه
مقدمه را می توان یک فصل مهم از پایان نامه به شمار آورد. چرا که با مطالعه آن می توان راجع به موضوع اصلی اطلاعاتی را کسب نمود و با واژه ها و مفاهیمی که قرار است در پایان نامه در رابطه با آنها صحبت شود، آشنایی پیدا کرد. مقدمه می تواند شامل زیر شاخه های متعددی باشد که در هر قسمت به معرفی موضوعی خاص پرداخته می شود. به طور کلی در این فصل باید تمام مفاهیم معرفی شده و به طور کامل مورد بررسی قرار بگیرند.
فصل دوم؛ مروری بر کارهای گذشته
در این فصل باید سابقه موضوع پایان نامه به دقت مورد بررسی قرار گرفته و تمامی کارهایی که در طی سال ها توسط محققان مختلف انجام گرفته اند ذکر گردند. بدین وسیله می توان متوجه شد که پژوهشگران مختلف در گذشته به چه نتایجی دست یافته اند و در نتیجه می توان از تجربیات آنها استفاده نمود. علاوه بر آن نقاط ضعف و قوت روش های موجود بررسی شده و می توان در ادامه نقاط قوتی را برای کار خود ارائه داد. همینطور با مطالعه این روش ها می توان یک متد مناسب را برای کار خود انتخاب کرد.
فصل سوم؛ ارائه ایده های تحقیق
متغیرهای مورد استفاده در پایان نامه در این فصل معرفی می گردند و دلیل انتخاب این متغیرها نیز ذکر خواهد شد. در صورتی که هرگونه موادی در رشته های فنی مورد استفاده قرار گرفته اند باید با ذکر دلیل انتخاب آنها، در فصل سوم قرار داده شود. اگر از دستگاه یا تجهیزاتی نیز برای انجام کار استفاده شده است ذکر آن در فصل 3 پایان نامه ضروری است.
فصل چهارم پایان نامه؛ ارائه دیتاها و آنالیز آنها
قلب تپنده یک پایان نامه یک اساتید و داوران نیز به آن اهمیت بسیاری می دهند فصل چهارم پایان نامه است که در واقع نتیجه چندین سال کار کردن بر روی موضوع پایان نامه است. در این فصل دیتاها و اطلاعات به دست آمده وارد شده و نتایج آنها به صورت علمی تفسیر می گردد. در صورتی که فرضیه ای رد شود در این قسمت باید دلیل رد آن نیز ارائه گردد. ذکر جزئیات نمودارها و جداول نیز در فصل 4 پایان نامه ضرورت دارد.
فصل پنجم؛ خلاصه تحقیق و نتیجه گیری
در فصل آخر پایان نامه نتایجی که در فصل 4 ارائه گشتند باید مورد بررسی قرار گرفته و نتیجه نهایی اعلام گردد. در صورتی که متدی برای موضوع انتخاب شده باشد باید مزایا و معایب آن با دلیل بیان شود. با مطالعه فصل 5 می توان کلیات پایان نامه و نتیجه گیری های حاصل را متوجه شد و گزارش های مهم را مشاهده کرد.
بدون دیدگاه